dilluns, 30 de desembre del 2013

Problemes amb l'índex?

Avui os explicaré com fer un índex automàtic. Primer de  tot hem de fer distingir els títols marcant-los amb el cursor i clicant en aquest botó:


Si volem modificar el tipus de lletra només haurem de clicar amb el botó dret sobre el botó anterior i modificar-la.


Un cop escrits tots els títols de l'índex confexionarem aquest per tal de pode veure'l. Hem de clicar a "Tabla de contenido" i escollir la que més t'agradi.


Clicant en el botó següent podrem modificar l'estructura del nostre índex:


La normativa APA

La APA és un organisme creat amb la fi de unificar la forma de presentar treballs escrits a nivell internacional, dissenyats especialment per a projectes de grau o qualsevol tipus de document d’investigació.










En l’anterior classe de GTIC vam veure les normes de citació segons l’APA en la utilització del programa Microsoft Word, com veureu a continuació.

Una de les principals indicacions que tenim sobre les citacions és que s'han de posar al final del treball.

Per a fer una cita primer de tot hem d'anar a referències de les pestanyes superiors de Microsoft Word i clicar a sobre de "Insertar cita". Després d'això clicarem a sobre de "Treballs citats" com podem veure a les imatges següents:




Després haurem d'introduir les dades que ens demana, com podeu veure a continuació:





Les dades introduïdes en aquesta finestra es transformaran en un format de text el qual podrem editar sempre que volguem, fent que es pugui veure l'any, l'autor o el títol.



 També hem de canviar l'estil al corresponen, APA Sixth. Per canviar-ho haurem de fer el següent:



Finalment per a posar una biografia de les fonts citades haurem de clicar a la pestanya de "Referència" i cliquem a "Bibliografia" on anirem a "Treballas citats" per tal d'aconseguir aquesta.





dimecres, 25 de desembre del 2013

Les quatre metàfores de les TIC

Avui hem treballat 4 metàfores sobre els aprenentatges que podem fer a les classes a través de les TIC.

La metàfora tutorial: L’ordinador com a tutor 

Amb aquesta forma de portar l’ensenyament amb les TIC es pot entendre que l’ordinador fa de mestre, i l’internauta d’alumne. Aquí trobem que el programa ens dóna unes instruccions, l’alumne respon i el programa corregeix (avaluació).

Un exemple d’aquest al trobem a: http://www.edu365.cat/entrena/



La metàfora de la construcció: l’ordinador com a alumne

L’alumne és qui dóna les instruccions, en aquest cas, al programa el programa només s’encarrega de reproduir aquelles instruccions que l’alumne li ha indicat.

Un exemple d’aquest al trobem a: http://scratch.mit.edu/



La metàfora del laboratori: l’ordinador com a simulador

Aquest programa permet un aprenentatge per descoberta, però d’una forma més tancada, ja que l’usuari pot manipular diversos paràmetres però no afegir-ne de nous.

Un exemple d’aquest al trobem a: http://www.xinxeta.com/xinxetaframes.htm



La metàfora de la caixa d’eines: l’ordinador com a eina

Programes que els infants haurien de començar a utilitzar de ben petits per tal de saber gestionar la informació, organitzar-la i estructurar-la, utilitzant diferents eines de suport a la comunicació.

dilluns, 16 de desembre del 2013

Taxonomia

La Taxonomia de Bloom, tal i com hem vist a la classe de GTIC i com podem trobar a la Viquipèdia, és la llista d'habilitats i dels processos que podem trobar a les diferents tasques escolars. S'estructuren d'una forma jeràrquica, així que no s'assoliran les habilitats superiors fins no haver adquirit els processos inferiors. 

El 56 van voler que la gent comprengués els coneixements. Així que van fer aquesta piràmide.




El bon comunicador agafa l’esquema de "La taxonomia de bloom d’habilitats del pensament(1956)". En el qual les accions són recollir informació, confirmar l’aplicació, fer ús del coneixement, analitzar, sintetitzar i avaluar.

"La taxonomia de bloom del 2000" implica més complexitat que l’anterior. Hi ha un canvi dels substantius de la proposta original a verbs. Un altre exemple de canvi seria la síntesis amb un criteri més ampli i relacionar-la amb crear. A més, es modifica la seqüència  en que es presenten les diferents categories.




Com més amunt més complexa és l’habilitat. Maclujan parlava de les diferències dels homes. Nosaltres tenim l’smpartphone com una extinció del nostre cos. Un exemple d’aquest seria el blog.

"La taxonomia deBloom per la era digital (2008)". Aquesta taxonomia està acord amb la nostra era digital. Per això podem veure els diferents verbs i eines del món digital que possibiliten el desenvolupament d’habilitat per Recordar, Comprendre, Aplicar, Analitzar, Avaluar i Crear.

En definitiva, hem de tenir habilitats cognitives elevades per sobreviure al nostre món.

Aquí os deixo l'activitat realitzada:

dilluns, 25 de novembre del 2013

Organitzem les nostres idees


Avui hem vist tres tipus de llocs web on t’ajuden a fer una organització d’idees.


És una eina capaç de fer un pòster multimèdia. La seva principal funció és la de transmetre una emoció. És poden ficar des d’imatges fins a àudio, passant també per textos i vídeos.


Aquí os deixo un que m’ha agradat bastant sobre els emperadors romans. 





És una pagina web que ens permet crear un núvol, en el qual hi haurà un seguit de paraules que hi hagis introduït. Segons l’aparició el nombre repetit de vegades que surti aquella paraula, més gran serà la seva mida. També dóna opció a escollir el tipus de font, disseny i els colors.


Aquí os deixo el meu Wordle:



Per últim tenim aquesta aplicació web que estructura les nostres idees o coneixements en petits post-it que es van estructurant en un suro digital. La seva funció és la de fer més fàcil el treball en grups, ja que cadascú pot penjar la seva idea i desprès opinar amb els demés. També pot ser un suro privat en el qual tenir les teves notes.

Aquí he posat un exemple: 


dissabte, 16 de novembre del 2013

Setmana de reflexió

Aquesta setmana va ser molt diferent de les demés, va ser una setmana de reflexió. Cada dia anàvem fent alguna cosa relacionada amb una de les assignatures que tenim. L’objectiu d’aquesta setmana era fer una petita reflexió sobre el que ens ha aportat aquella activitat.

A continuació os explicaré el que vàrem fer cada dia de la segona setmana de novembre:

Dilluns vam tenir una xerrada a les 8:30 del matí de Jaume Cela, la qual va ser molt interessant, va fer moltes referencies del llibre que va escriure i que actualment estem tractant a seminari, Va de mestres. Cartes als mestres que comencen.


Després de la xerrada vam fer una travessa des del baixador de Vallvidrera fins a Sant Cugat. Van ser 12 kilòmetres en 3 hores. Va ser una experiència molt divertida i original, ja que potenciava el nostre sentit de l’orientació. També ens va donar l’oportunitat de conèixer millor als integrants del grup, cosa que hem va agradar molt.

Dimarts vam anar a la tarda al MNAC, Museu Nacional d’Art de Catalunya. Aquí una educadora ens va guiar pel museu i ens va fer petites activitats adaptades als infants d’infantil.


Dimecres i dijous van ser dos dies de pràctiques, els quals cada alumne anava a una llar o escola diferent, acompanyat de la seva padrina, una alumna de tercer. Aquest dia vaig veure moltes coses i vaig aprendre bastant. En definitiva, vaig veure el tipus de mestre que no volia ser.


Divendres a primera hora de la tarda vam fer una activitat de música, la qual va ser molt interessant. Vaig poder aprendre diferents formes de tractar la música, agafant idees i pensant de noves.



Després de la música, va arribar una xerrada de les tauletes i les pissarres interactives. El funcionament de les tauletes hem va interessar més que la de les pissarres, ja que van haver-hi moltes errades per part de la pissarra. 

dilluns, 4 de novembre del 2013

Les Wikis

L’altre dia a la classe de GTIC vam treballar el que eren les Wikis.

Les Wikis permeten editar informació o afegir-ne sense la necessitat d’un password, a no ser, que l’autor d’aquell wiki l’hagi fet privat.


Aquests són els comandaments de l’aplicació Wiki:

- Guardar, editar i link



-També podem adjuntar missatges per a que les persones que vinguin darrere teu puguin completar alguna feina.

- Aquest botó fa que les paraules o frases seleccionades siguin links que es vinculin a una altre pagina la qual tu pots editar.

- Les paraules marcades com a links apareixeran a la part Esquerra de la pantalla a la Navegació.


Google Site

En aquesta entrada del blog os explicaré el que vam treballar en l’anterior classe de GTIC.

Vam descobrir una nova aplicació on-line que ens ofereix la possibilitat de crear pàgines web, editar-les i compartir-les amb els companys, aquesta aplicació s’anomena Google Sites.

Ens van demanar que escolléssim un tema entre 3 persones. Un cop escollit el tema, teníem que agafar una plantilla i uns gadgets. Cerques la informació que a tu t’interessa per a la teva Site i ho redactes. D’aquesta manera aniràs creant la teva pròpia pàgina web d’una forma fàcil, ràpida i gratuïta.

Aquí os deixo la meva Site:



Aquí trovareu la meva site.

dimecres, 23 d’octubre del 2013

Primer contacte amb el Prezi

Per començar a utilitza el Prezi el primer que hem de fer és clicar a nova presentació. Un cop fet anirem a una pàgina que ens demanarà que escollim una plantilla, hi ha diverses i molt variades, també és pot escollir el llenç en blanc.


Un cop escollida la plantilla ens sortirà un menú com aquest:



En el qual podreu observar aquestes eines de treball: 

- Els botons de dalt a l'esquerra que s'utilitzen per veure la presentació, desfer allò que ja has fet i guardar.


- A dalt al centre tens 3 botons, que s'utilitzen per posar diferents marcs al textos o fotos que hi pugis, la inserció de diferents materials multimèdia i els temes que vols escogir:


- A dalt a la dreta tenim la ajuda i configuració, el boto de compartir, per a que altres persones ho poguin veure i/o editar, i el boto de sortida.


-A l'esquerra a sota del botó de presentació tenim el guió de les diferents transparencies que anirem editant segons les nostres preferències per al seguiment de la nostra presentació. Tenim el llapis que ens ajudarà marcar les pautes de l'ordre de cada transparència.



- Finalment tenim el llenç, que utilitzarem per a poder crear la nostra presentació segons els nostres gustos i preferències.


Aquí os deixo un vídeo que explica la utilització d'aquesta nova eina de presentació: 



Per últim aquí teniu el meu Prezi:

El Prezi, una nova eina de presentació

Un Prezzi és una nova eina de presentació, que elimina les transparències, substituint-les per moviments aleatoris de zoom dissenyats per la composició d’aquest.

A la classe anterior de GTIC vam crear un  compte a Prezi per poder fer-ne una presentació.

Ara os explicaré el funcionament d’aquest:

Hem de crear al nostre propi compte anant a la pagina web de ... Un cop allà cliqueu “Registrar-se”.



Hem d’escollir la nostra llicencia, agafarem la llicencia pública.


Poses les teves dades personals per a crear el compte i acceptes.

Cliques ha nou Prezi i ja podràs començar a crear noves presentacions.

A la següent entrada us explicaré com utilitzar el Prezi.

Analitzem un blog

L’altre dia a la classe de GTIC vam analitzar diferents blogs, observàvem les diferents característiques d’aquests i els comparàvem amb d’altres per tal de veure els punts a favor i en contra.


  • Primer de tot observava els colors que tenia posats al fons del blog. 
  • També era important la distribució dels diferents components o gadgets del blog.
  • Revisàvem les entrades que estaven fetes al blog, distingint aquests aspectes:
    • Ortografia
    • Composició 
    • La persona que l’escriu
    • A qui va dirigida


En aquest blog, fet amb plataforma blogger, hi ha una gran varietat de continguts multimèdia, els quals estan destinats a l’educació dels infants. Aquest blog està dissenyat per diversos docents, i va destinat a altres docents per tal de poder donar noves eines per a l’aula.

La composició d’aquest blog és d’ordre cronològic invers en el qual hi ha diferents posts cadascun d’aquests aporten un contingut diferent amb diferents objectes multimèdia.

Els colors del blog són molt cridaners, les imatges no s’adeqüen a les mides de la plantilla que té el blog als costats, cosa que no agrada quan el mires.



Aquest blog també està fet amb plataforma blogger.  És un blog creat per una mestre d’una  escola i va destinat al pares i altres professors, ja que també es poden compartir diverses activitats.

Utilitza una gran varietat de recursos multimèdia, en cada entrada n’hi han de diferents i dinàmics. També podem veure que el color del blog és fred i fosc.

Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents.

Aquesta entrada l’aprofitaré per parlar sobre el llibre que ens van manar llegir de GTIC. Aquest llibre està escrit per Francesc Balaguer i Felipe Zayas, es titula “Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències”.

És un llibre didàctic, el qual ens comença parlant sobre una petita introducció dels blogs. En el primer capítol fem un repàs sobre la història d’Internet i l’aparició de la web social. Això ens fa endinsar-nos en el món dels blogs i les seves estructures.

El llibre també ens parla sobre la introducció dels blogs en els sistemes educatius, el qual fa referencia a l’evolució d’aquests aspecte comparant el blog amb el diari escolar de Freinet. També ens fa referència a les diferents classes de blogs que ens podem trobar en el contexts de l’aula.

Ensenya a crear un blog des de cero i t’ajuda esmentant diverses pàgines dissenyades per a la construcció d’aquest. També et defineix diferents exemples de plataformes de blogs per tal de poder escollir la més adient a la teva utilitat.

Ens pot guiar en activitats per al aprenentatge del professor i del alumnat. També en aquesta petita guia podem trobar l’experiència en aquest camp de diferents docents.

El llibre també ens facilita un seguit d’enllaços i recursos, apart d’altres eines per integrar al blog i ens fa un petit parèntesis per a poder veure les preguntes més freqüents que podem arribar a tenir en aquest tema.

Aquí sota os deixo una imatge de la portada del llibre, per a qui estigui interessat en obtenir-lo. 


dimecres, 16 d’octubre del 2013

Les presentacions Power Point

Un Power Point és una eina que utilitzem sovint en el món de l’educació. És un programa dissenyat per fer presentacions u esquematitzar la informació.

El PP està compost per:
  • Diapositives: són l’eix central de les presentacions, dins d’aquestes podem col·locar diferents objectes (textos, imatges, vídeos,...). Un conjunt de diapositives es diu presentació.
  • Transicions: són l’efecte visual que trobem entre diapositiva i diapositiva
  • Animacions: efectes visuals o sonors que s’estableixen als objectes, que impliquen una entrada o sortida.
  • Accions: conjunt d’instruccions que s’executen quan fem un clic en un text hipervinculat.

Les competències que es poden desenvolupar amb aquest mètode serien la d’adquirir una capacitat de cerca, anàlisis i selecció de la informació, per a transformar-la en coneixement. També la utilització de les noves tecnologies per a comunicar-se i treballar de forma col·laborativa i a distancia.

Hi ha dos tipus de formes per a poder utilitzar-les a l’educació:
  1. Utilitzar la presentació per transmetre una informació d’una manera ordenada i clara.
  2. Utilitzar la presentació per a motivar, interactuar, seduir, emocionar, mostrar i  construir.
A les 12 propostes d’ús creatiu i multimèdia del programa PP vàrem veure com utilitzem els mestres inadequadament aquests recursos i les formes positives d’ús. També hi havia un llistat de noves formes d’utilització d’aquesta eina. Aquí os deixo el link del document 12 propostes d'ús creatiu i multimedia del programa PowerPoint

dilluns, 14 d’octubre del 2013

La llicència Creative Commons i el copyright

A l’última classe de GTIC vàrem començar fent una primera reflexió sobre quatre situacions imàginaries o no que podrien succeir a les escoles del nostre país, on després vam fer un petit debat.

Després d’aixó vam parlar sobre la cultura lliure, que l’entem com a un moviment social que promou la elaboració i la difusió de la cultura amb uns principis més amplis que els habitualment propossats per la legislació vigent.

Vam veure diferents pàgines on hi ha programari lliure per descarregar diferents tipus d'arxiu múltimedia, com ara: Jamendo permet descarregar música i el Flickr que permet descarregar fotografies.
  

Vam parlar de la llicència Creative Commons, que és una manera d’exercir els drets d’autor i oferir a alguns drets a altres persones en determinades condicions:


Aquí deixo el link per a qui volgui obtenir aquesta llicència Creative Commons, com he fet jo. Com podeu observar a la part inferior del meu blog, trobareu la icona corresponent de la llicència. Aquesta llicència és pot aconseguir entrant al link de dalt i clicant a "choose a Licence". Un cop fet això, copiem el codi embed i anem a la part de l'editatge del nostre blog, cliquem per inserir un nou gadget HTML i enganxem el codi, guardem i ja tindrem la nostra llicència.

El Copyright és una llicència que tu obtens si pagues una quantitat de diners Servei perquè la teva obra no pugui ser copiada ni modificada, només consultada. Els documets amb aquesta llicència estan protegits pels drets d'autor isi ho copies podrien arribar a multar-te.



Com explica aquest vídeo, copiar no és robar una informació sinó tenir la mateixa informació que l'altre. M'he posat la llicència Creative Commons perquè tota la informació d'aquest blog vull que sigui explicada, agafada, modificada i compartida per tothom. En la meva opinió no sé perquè es fan presentació, fotos o document si no es poden ni agafar, ni compartir, etc.

"Vídeos y educación" de Joan Ferrés

L’altre dia a classe de GTIC vam poder tractar 4 capítols d’aquest llibre, “Vídeo y educación”,  el qual ens parla sobre l’evolució de la història de la humanitat i les pors que tenen al canvis que han aparegut durant les ultimes èpoques. Tot això surt reflectit en el primer capítol, “La tercera ola”, que també ens explica que els canvis són més ràpids ara que en el passat.

Vídeo y educación de Joan Ferrès.
Un altre capítol anomenat “Un nuevo hombre”, ens parla sobre la forma de pensar actual de l’home, ja que, segons l’autor, actualment pensem d’una forma més emocional que a la d’abans, que era més racional. Això es deu a les diferents construccions de les quals estan fets els nostres hemisferis cerebrals:
  •           L’hemisferi dret: pot reconèixer formes, sons, espais. Per  tant se’l coneix com a hemisferi emocional.
  •          L’hemisferi esquerre: juga amb les ciències i les matemàtiques. Carrega tota la part racional i lògica dels nostres coneixements.

El que ens vol dir l’autor és que antigament el que utilitzava la humanitat era l’hemisferi esquerra, part racional del cervell. Però actualment ha guanyat més terreny l’hemisferi dret capaç de valorar més les emocions que transmeten els estímuls exteriors.

L’altre capítol, “Una nueva forma de conocer”, parla sobre les prolongacions tecnològiques del nostre cos. És a dir, l’alteració de la forma de pensar i de comunicar-nos a través d’aquestes.

Llegir un text escrit i contemplar una fotografia són dos operacions diferents des dels processos mentals. La lectura és una operació analítica: primer es fa l’anàlisi  gramatical i desprès el lògic. Mentre que contemplar una imatge és una operació sintètica. El nou home amb el predomini de l’hemisferi dret, compren el mètode sensitiu, és a dir, coneix a través de les sensacions.

L’últim capítol és “Un nuevo lenguaje”, que fa referència a les audiovisuals com a nou mitjà de comunicació. Aquesta comunicació dóna prioritat a l’hemisferi dret, que a adquirit més força en aquesta era electrònica. La identitat del llenguatge audiovisual opera de la imatge a la emoció i de la emoció a la idea.

dimecres, 9 d’octubre del 2013

Ken Robinson, "Les escoles maten la creativitat

Ken Robinson és un pedagog que com expressa en el vídeo ve per a fer-nos pensar sobre el futur de l’educació. Denuncia que les escoles estan destruint la creativitat de molts infants posant un càstig a les equivocacions, cosa que fa que tinguin por a equivocar-se, i per tant, no podran tenir mai una resposta original. Segons Robinson, la creativitat va desapareixent segons anem creixent , o més ben dit, ens eduquen per perdre-la. Per això ens fa pensar que com a futurs educadors/es hem de deixar a l’infant ser creatiu, ja que , ell serà el futur en la societat.



Desprès de veure aquest vídeo a la classe de COED, vam fer petits grups i vam buscar les qualitats que tenia d’orador.

dimecres, 2 d’octubre del 2013

Editem un vídeo a youtube!!

Avui penjo aquest video que hem fet a la classe de GTIC juntament amb una companya meva de classe. 

Per arribar a penjar aquest video al bloc, hem hagut de fer uns quants vídeos i més tard fer un petit i senzill editatge, gràcies a Youtube que ens facilita unes eines per tal de poder treballar sense cap tipus de complicació.



Primer de tot hem d’inserir les imatges o vídeos que volem posar al video a través d’aquesta icona:

Esperem a que es carreguin i ja podrem fer una edició. Per fer-la haurem d'anar a la última icona d'aquesta columna, on posa editor de video, i clicar sobre "editar":

Ens sortirà un menú com aquest, el qual utilitzarem per fer el muntatge del video. En aquest menú podrem observar diferents pestanyes, les quals cadascuna té una funció diferent i a sota tindrem com una mena de partitura, la qual està dividida en dues parts: l'audio i el vídeo.



Aquí sota os deixo un vídeo en el qual es pot veure clarament les funcions de cadascuna de les diferents eines que ens podem trobar en aquest mètode ofert per Youtube.